Saint-Malo

Intra-Muros de Saint-Malo

Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis en adembenemende uitzichten over de baai.

Stadsmuur van Saint-Malo.

Wandelen over de stadsmuren

Onze kennismaking met Saint-Malo begint met een wandeling over de stadsmuren, de Remparts. Vanaf deze oude verdedigingswerken uit de 12e eeuw hebben we een spectaculair uitzicht over de drooggevallen baai, de stranden en de stad zelf. De muren rond de oude stad zijn ongeveer twee kilometer lang, maar we gaan er niet in de looppas overheen. Om de paar meter blijven we even staan om foto’s te maken en de indrukwekkende vergezichten in ons op te nemen.

Onze wandeling is begonnen bij de Porte Saint-Vincent, een van de belangrijkste ingangen van de stad. Vanaf hier lopen we naar de Bastion de la Hollande. Daar hebben we een weids zicht over de baai van Saint-Malo. Op deze heldere dag kunnen we de nabijgelegen eilanden en de vestingwerken (zie foto) in al hun historische glorie zien liggen.

Als we verder lopen, kijken we uit op het Plage du Sillon, een van de grootste stranden rond Saint-Malo. Halverwege onze wandeling komen we langs het Fort National. Bij laagwater, zoals nu, is het te voet te bereiken, maar wij besluiten onze tocht over de stadsmuren af te ronden. Als laatste komen we bij de Tour Bidouane, een voormalig kruitmagazijn in de vorm van een hoefijzer. Daarna maken we nog een rondgang door de stad met zijn ontelbare terrasjes en restaurants.

Geschiedenis van Saint-Malo

Saint Malo is altijd nauw verbonden met de zee. Oorspronkelijk was het een kleine vestingstad, gesticht in de 6e eeuw door monniken. Al snel werd het een belangrijk maritiem centrum. In de middeleeuwen werd Saint Malo bekend om zijn dappere, maar vaak ook beruchte zeelieden. Een van de meest opvallende figuren uit deze tijd is Jacques Cartier die in 1534 Canada ontdekte en voor Frankrijk claimde.

In de 17e en 18e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een thuishaven voor de zogenaamde kapers. Die kregen van de Franse kroon toestemming om vijandelijke schepen aan te vallen en te plunderen. Dankzij deze lucratieve onderneming werd Saint-Malo een van de rijkste steden van Frankrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Saint-Malo vrijwel geheel in puin gelegd door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd het historische centrum nauwkeurig herbouwd en groeide Saint-Malo uit tot een drukbezochte toeristische trekpleister. Dat is op deze zonnige zondag in alle opzichten te merken. Overal zijn de terrasjes druk bezet en de talloze souvenirwinkels doen goede zaken.

Intra-Muros de Saint-Malo

Een van de meest iconische plekken in Saint-Malo is de Intra-Muros, het ommuurde stadscentrum. Na onze wandeling over de stadsmuren dalen we af naar de smalle straatjes waar we langs winkeltjes en terrasjes scharrelen op zoek naar de verschillende bezienswaardigheden.

Cathédrale Saint-Vincent

Een van de meest opvallende gebouwen binnen de stadsmuren is de Cathédrale Saint-Vincent uit de 12e eeuw. Binnen vind je prachtige glas-in-loodramen en een indrukwekkend orgel, aldus de beschrijving van het Office du Tourisme. Nog een historisch detail: In deze kathedraal is ook de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier gedoopt.

Château de Saint-Malo

Het Château de Saint-Malo is gebouwd in de 15e eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt door de hertogen van Bretagne. Nu is hier het Musée d’Histoire de Saint-Malo gevestigd. Helaas opent het museum, met een nieuwe collectie, pas volgend jaar opnieuw de deuren. Een bezoek zit er dus even niet in. Dat vinden we niet zo erg, want we willen nog even de sfeer van de stad proeven.

Graf van Chateaubriand

Net buiten de stadsmuren, op het kleine eilandje Grand Bé, bevindt zich het graf van de schrijver en filosoof François-René de Chateaubriand. Geboren in Saint-Malo, vroeg hij om op dit stille eiland te worden begraven, met uitzicht op de oceaan die een belangrijke inspiratiebron was in zijn werk. Bij laagwater kun je een korte wandeling maken naar Grand Bé. Wij blijven op het strand en bekijken het eiland van enige afstand.

Fort National

Het Fort National, in de 17e eeuw gebouwd door de vermaarde militaire architect Vauban, ligt voor de kust van Saint-Malo. Tijdens eb is het fort te voet bereikbaar en biedt het een panoramisch uitzicht over de stad en de baai. Ook deze bezienswaardigheid bekijken we vanaf de stadsmuren.

  • Saint-Malo.
  • Saint-Malo.
  • Saint-Malo.
  • Saint-Malo.
  • Saint-Malo.

Na onze wandeling over de stadsmuren en door de oude binnenstad bouwen we een rustmomentje in voordat we de bus terug naar de camperplaats nemen (zie hieronder). Op het strand laten we alle indrukken nog eens de revue passeren. Saint-Malo is de moeite van een bezoek meer dan waard. Ons spreekt de wandeling over de stadsmuren het meest aan. Vooral het indrukwekkende uitzicht over de baai – die tijdens ons bezoek was drooggevallen – zullen we niet snel vergeten.

Met de bus naar Saint-Malo

Een paar kilometer buiten het oude stadscentrum van Saint-Malo bevindt zich een parkeerplaats voor honderden auto’s. Het achterste gedeelte van deze enorme parkeerplek is bestemd voor campers. Voor € 7,50 mag je hier een nacht staan. Met de bus (lijn 2) kun je op vertoon van je parkeerkaart gratis naar de stad.


Ontdek meer van NOMAS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Advertentie

Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie



Meer berichten

  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


  • Abbeville aan de Somme

    Canal de Napoleon bij Abbeville.

    Na een rit door het fraai glooiende landschap van Normandië komen we in Abbeville, gelegen aan de rivier de Somme in Noord-Frankrijk. “Met een bevolking van ongeveer 25.000 inwoners staat de stad bekend om haar historische monumenten, middeleeuwse architectuur en haar belangrijke rol in de Franse geschiedenis”, aldus de bronnen die we raadplegen. Of dat…

    Lees meer…


  • Uitwaaien in Wissant

    Strand bij Wissant.

    Komende dagen kan de winterjas weer uit de kast worden gehaald, aldus de mevrouw van het radionieuws. Ook in het noorden van Frankrijk lijkt de herfst vroeg ingevallen. In Zeeland vertrekken we met een mager zonnetje, maar gaandeweg de dag neemt de wind toe en de buien worden intenser. Toch kunnen we aan het strand…

    Lees meer…


  • Tocht door de middeleeuwen

    Peratellada in Catalonië.

    In Peratallada, Monells en Pals, drie dorpjes in de binnenlanden van Catalonië, maken we een tocht door de middeleeuwen. Hier dwalen we eindeloos door de nauwe straatjes, klauteren we over steile trappen en wandelen we langs eeuwenoude huizen. Elk moment stuiten we weer op een uniek fotomomentje. Nee, hier raak je niet snel uitgekeken. Eerste…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.