Santes Creus

Klooster van Santes Creus

Soms kom je geheel onvoorbereid op een plek die tot een ware ontdekkingsreis leidt. Dat overkomt ons als we Falset in Catalonië achter ons laten en een klein uur later parkeren bij het klooster van Santes Creus. Eigenlijk zochten we gewoon een veilige plaats om de nacht door te brengen, maar we dwalen uren door het eeuwenoude complex van het ‘monastir’.

Verborgen Juweel van Catalonië. Zo wordt het klooster van Santes Creus genoemd. Het ligt in het hart van de autonome Spaanse regio Catalonië. Voordat we hier aankwamen, hadden we er nog nooit van gehoord. Eerlijk gezegd zijn we ook niet op zoek naar een bijzondere bezienswaardigheid. Als je op doorreis bent, en dat zijn we, probeer je in de loop van de dag een plekje te vinden om even bij te komen en de nacht door te brengen.

Toeristische trekpleister

Dat valt dit keer niet mee, want de twee plaatsen die we aandoen voldoen in geen enkel opzicht aan onze wensen. Op de eerste hebben we het al snel bekeken. In alle opzichten is het – althans voor ons – een ongezellige plek waar we de camper niet onbeheerd achter willen laten om een eindje te wandelen. Op de tweede plek, aan de rand van een woonwijk, lunchen we. Daar laten we het bij. Ook hier nodigt niets uit om langer te blijven.

Bovendien speelt het weer ook niet echt mee. Dreigende wolken en af en toe wat regen zorgen allerminst voor een zonnige zondagmiddag. Totdat we door Aigumurcia rijden en bij het klooster van Santes Creus volop ruimte aantreffen op een enorme parkeerplaats. Dat we bij een toeristische trekpleister zijn beland, leidt geen twijfel. Alleen van toeristen is vandaag geen sprake.

Verborgen Juwell van Catalonië: Santes Creus.

Op een heuvel zien we de contouren van wat in de reisgidsen een historisch juweel wordt genoemd dat honderden jaren van geschiedenis en spiritualiteit belichaamt: het Klooster van Santes Creus. Dit eeuwenoude cisterciënzerklooster is een van de meest indrukwekkende religieuze monumenten van Spanje en een toevluchtsoord voor diegenen die op zoek zijn naar rust, reflectie en schoonheid, aldus de wervende tekst. Daar moeten we dus zeker even gaan kijken, vinden we.

Dienstbaarheid aan God

In de 12 eeuw stichtte de Cisterciënzerorde het Klooster van Santes Creus. Al snel werd het een centrum van spiritualiteit en geleerdheid in de regio. De monniken van Santes Creus leefden volgens de strenge regels van de orde, gewijd aan gebed en dienstbaarheid aan God, aldus de tekst van de folder die we bij de ingang van het klooster krijgen.

Eenmaal binnen realiseren we ons wat een bijzonder complex dit is. Eén van de meest opvallende kenmerken van het klooster is de combinatie van romaanse en gotische architectuur. Ook de kloosterkerk, met zijn imposante zuilen, gewelfde plafonds en verfijnde decoraties, is een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst.

Tijdens onze rondgang vergapen we ons aan een schat aan religieuze kunstwerken, waaronder altaarstukken, fresco’s en beeldhouwwerken, getuigen van de spirituele en artistieke bloei van die tijd. Ook opmerkelijk: overal hangt een serene rust. Zelfs de andere bezoekers durven nauwelijks hardop te praten, zo lijkt het.

Verhaal van Catalonië

Naast zijn architectonische pracht heeft het Klooster van Santes Creus ook een rijke geschiedenis die verweven is met het verhaal van Catalonië. Gedurende vele eeuwen diende het bijvoorbeeld als de laatste rustplaats voor verschillende koningen en edelen, waaronder koning Peter III van Aragón.

Honderden jaren is het klooster het middelpunt geweest van oorlogen, politieke onrust en secularisatie. Nu is het een oase van rust en voor pelgrims die op zoek zijn naar een moment van bezinning en liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Als een waar cultureel en religieus erfgoed van Catalonië blijft het Klooster van Santes Creus een bron van verwondering en bewondering voor degenen die de moeite nemen om zijn majesteit te ervaren. Als een symbool van de eeuwige zoektocht naar het goddelijke en het menselijke verlangen naar vrede, blijft dit een lichtend baken van hoop en inspiratie voor de wereld.

Bron: folder klooster

Informatie over het klooster en boeken van rondleidingen: patrimonium.gencat.cat/monuments.


Ontdek meer van NOMAS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Advertentie

Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie



Meer berichten

  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


  • Abbeville aan de Somme

    Canal de Napoleon bij Abbeville.

    Na een rit door het fraai glooiende landschap van Normandië komen we in Abbeville, gelegen aan de rivier de Somme in Noord-Frankrijk. “Met een bevolking van ongeveer 25.000 inwoners staat de stad bekend om haar historische monumenten, middeleeuwse architectuur en haar belangrijke rol in de Franse geschiedenis”, aldus de bronnen die we raadplegen. Of dat…

    Lees meer…


  • Uitwaaien in Wissant

    Strand bij Wissant.

    Komende dagen kan de winterjas weer uit de kast worden gehaald, aldus de mevrouw van het radionieuws. Ook in het noorden van Frankrijk lijkt de herfst vroeg ingevallen. In Zeeland vertrekken we met een mager zonnetje, maar gaandeweg de dag neemt de wind toe en de buien worden intenser. Toch kunnen we aan het strand…

    Lees meer…


  • Tocht door de middeleeuwen

    Peratellada in Catalonië.

    In Peratallada, Monells en Pals, drie dorpjes in de binnenlanden van Catalonië, maken we een tocht door de middeleeuwen. Hier dwalen we eindeloos door de nauwe straatjes, klauteren we over steile trappen en wandelen we langs eeuwenoude huizen. Elk moment stuiten we weer op een uniek fotomomentje. Nee, hier raak je niet snel uitgekeken. Eerste…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.