Middeleeuws spektakel in Oudenaarde.

Spektakel in Oudenaarde

In het Vlaamse Oudenaarde belanden we geheel onverwacht in een historisch spektakel. Onder grote belangstelling wordt het bewogen leven van Margaretha van Parma uitgebeeld. Niet alleen is het een kleurrijk schouwspel, ook krijgen we een smeuïg lesje geschiedenis. Of dat nog niet genoeg is, vinden we een gratis overnachtingsplaats aan de oever van de Schelde.

Oudenaarde ligt in de Vlaamse Ardennen, een regio bekend om zijn glooiende landschap en rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen heeft de stad zich ontwikkeld tot een centrum van cultuur en ambacht. Zo vormden de lakenhandel en de tapijtweverij in de middeleeuwen de economische motor van de stad.

Middeleeuwen herleven

Stadhuis van Oudenaarde.
Gemeentehuis van Oudenaarde.

Dat Oudenaarde – zo’n 35 kilometer van Gent – de moeite van een bezoek waard is, was ons bij de voorbereidingen van onze reis al duidelijk geworden. Natuurlijk zouden we de gelegenheid aangrijpen om een onvervalste Liefmans te drinken, het bier dat hier wordt gebrouwen. Dat we juist op deze dag getuige zouden zijn van een groots middeleeuws spektakel hadden we niet verwacht.

Oudenaarde biedt een combinatie van geschiedenis, cultuur en moderne recreatie. Het is een stad waar traditie en ambacht nog steeds zichtbaar zijn in het dagelijkse leven. In het oog springend is het in laatgotische stijl gebouwde stadhuis dat een bijzondere collectie wandtapijten herbergt.

Zo vindt hier ook de start van de fameuze Ronde van Vlaanderen plaats. In het Centrum Ronde van Vlaanderen kunnen bezoekers de sfeer van deze fameuze wielerronde opsnuiven en een blik werpen op de permanente tentoonstelling over ‘Vlaanderens Mooist’e.

Start van de Ronde van Vlaanderen.
Wielerliefhebbers kunnen zich hier uitleven.

Margaretha van Parma in beeld

Na een paar minuten wandelen komen we op de markt. Daar is te midden van een keur aan historische panden een soort arena opgezet. Hier zal het straks gebeuren, verzekeren enkele omstanders ons. Naarmate het ‘Uur U’ nadert wordt het steeds drukker. Rond drie uur hebben zich duizenden mensen verzameld rond de plek waar het bewogen leven van Margaretha van Parma zal worden uitgebeeld.

Aanzwellend tromgeroffel maakt duidelijk dat het spektakel gaat beginnen. Even later horen we hoefgetrappel en bewegen de eerste ruiters en de vendeliers zich naar de arena. Vergezeld door een keur aan hofdames betreedt Margaretha van Parma het podium vanwaar zij de gebeurtenissen kan gadeslaan.

Oudenaarde en de landvoogdes

Nu hebben we de verhalen rond deze Margaretha niet paraat dus raadplegen we snel ons mobiele internet. Oudenaarde is nauw verbonden met het leven van Margaretha van Parma, zo lezen we. Zij werd in 1522 geboren als de buitenechtelijke dochter van keizer Karel V en Johanna van der Gheynst. Haar moeder kwam uit een relatief bescheiden milieu en ontmoette Karel V tijdens een van zijn bezoeken aan de regio.

Margaretha van Parma groeide op aan verschillende Europese hoven. Op jonge leeftijd werd uitgehuwelijkt, eerst aan Alessandro de’ Medici en later aan Ottavio Farnese, de hertog van Parma. Door haar huwelijk met Farnese verwierf ze de titel van hertogin van Parma en Piacenza. Haar rol op het politieke toneel werd pas zichtbaar toen ze in 1559 door haar halfbroer, Filips II van Spanje, werd benoemd tot landvoogdes van de Nederlanden.

Verzet en de hertog van Alva

Margaretha probeerde het groeiende religieuze en politieke verzet in de Nederlanden te beheersen. Vooral de opkomst van het protestantisme en de onvrede over de Spaanse overheersing zorgden voor spanningen. Ondanks haar inspanningen liep de situatie uit de hand met de Beeldenstorm in 1566. Uiteindelijk moest ze in 1567 aftreden, waarna de hertog van Alva werd aangesteld om orde op zaken te stellen.

Margaretha heeft nooit in Oudenaarde gewoond, maar de stad is trots op de band die er met haar is. Dat wordt nog eens onderstreept door het jaarlijkse spektakel op de markt waar we nu geheel onverwacht getuige van zijn. Vaandelzwaaiers doen hun best elkaar af te troeven. Ruiters laten op indrukwekkende wijze zien hoe zij hun paarden beheersen.

Vendelzwaaien tonen hun vaardigheden.
VendelIers vertonen hun vaardigheden.

Een echte Liefmans

Samen met duizenden belangstellenden aanschouwen we het ruim twee uur durende spektakel. We vergapen ons aan de schitterende kledij van de dames. En de geschiedenisles die in smeuïg Vlaams wordt gepresenteerd benadrukt de band die Oudenaarde heeft met Margaretha van Parma.

Toeval bestaat niet, aldus een bekend cliché. Dat wagen we te betwijfelen. Als we niet van Bretagne terug naar Nederland waren gereden om de fiets te laten repareren, waren we nooit in Oudenaarde gekomen. Voordat we op de gratis camperplaats aan de oever van de Schelde arriveerden wisten we we niets van het jaarlijkse evenement. Als een medecamperaar ons er niet attent op had gemaakt, hadden we de spectaculaire geschiedenisles gemist. Nu zullen we Oudenaarde niet snel vergeten.

Overigens blijft de Vlaamse stad ook in andere opzichten een aanrader. Al was het alleen maar om er een onvervalst pintje te drinken. Natuurlijk moet dat dan een echte Liefmans zijn.

Muzikanten uit Italië zijn ook van de Partij in Oudenaarde.
Muzikanten uit Italië zijn ook van de partij.

Ontdek meer van NOMAS

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Advertentie

Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie



Meer berichten

  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


  • Abbeville aan de Somme

    Canal de Napoleon bij Abbeville.

    Na een rit door het fraai glooiende landschap van Normandië komen we in Abbeville, gelegen aan de rivier de Somme in Noord-Frankrijk. “Met een bevolking van ongeveer 25.000 inwoners staat de stad bekend om haar historische monumenten, middeleeuwse architectuur en haar belangrijke rol in de Franse geschiedenis”, aldus de bronnen die we raadplegen. Of dat…

    Lees meer…


  • Uitwaaien in Wissant

    Strand bij Wissant.

    Komende dagen kan de winterjas weer uit de kast worden gehaald, aldus de mevrouw van het radionieuws. Ook in het noorden van Frankrijk lijkt de herfst vroeg ingevallen. In Zeeland vertrekken we met een mager zonnetje, maar gaandeweg de dag neemt de wind toe en de buien worden intenser. Toch kunnen we aan het strand…

    Lees meer…


  • Tocht door de middeleeuwen

    Peratellada in Catalonië.

    In Peratallada, Monells en Pals, drie dorpjes in de binnenlanden van Catalonië, maken we een tocht door de middeleeuwen. Hier dwalen we eindeloos door de nauwe straatjes, klauteren we over steile trappen en wandelen we langs eeuwenoude huizen. Elk moment stuiten we weer op een uniek fotomomentje. Nee, hier raak je niet snel uitgekeken. Eerste…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.